top of page

SPONSOROINTI

Yhteistyökumppanuus Strategisena Voimana, Eero Valanko, 2009

Sponsorointi on kahden kauppaa, missä kummatkin osapuolet hyötyvät tasapuolisesti. Lähtiessämme suunnittelemaan Amazing Salo Race -opiskelijatapahtumaa, meille oli selvää, että tarvitsemme yhteistyökumppaneita. Rahallinen lähtökohtamme oli lähes nolla, joten sponsorointi olisi ollut yksi tapa minimoida taloudellista riskiä. Tämä kuitenkin osoittautui erittäin haastavaksi. Suomessa sponsorointia pidetään ns. hyväntekeväisyytenä, eikä yritykset tunnu ymmärtävän sen potentiaalisia hyötyjä. Rahallisen lisäksi sponsorointi voi tapahtua materiaalisessa muodossa. Näitä sponsoreita saimme tapahtumaamme onnistuneesti myös lyhyemmällä varoitusajalla.

Sponsoroinnin kautta yritys saa uuden kanavan tavoittaa kohderyhmäänsä. Näkymällä laajasti eri tapahtumissa niin logolla kun omilla tuotteillaan, yritys tulee tavoittamaan monia ihmisiä. Sponsoroinnin voisi ajatella näin olevan osa yrityksen markkinointia. Sponsorointi rakentaa ja vahvistaa yrityksen jo olemassa olevaa tai uutta brändiä. Nuorekkaan kuvan halutessaan yritys voisi sponsoroida mm. opiskelijatapahtumia tai musiikkifestivaaleja. Varttuneemman kansan huomion kiinnittämiseen yritys voisi hyödyntää näkyvyyden hankkimisessa esim. teatteriesityksiin ja konsertteihin - näin yleistämällä. Toisin sanoen sponsoroimalla voidaan vahvistaa positiivista mielikuvaa tuotteesta, palvelusta ja yrityksestä yleensä. Kahdensuuntaisen hyödyn lisäksi sponsoreita huomioidaan yleensä ilmaislippujen tai pääsyillä vip-tiloihin. Tätä voi hyödyntää yrityksen sisäiseen hyvinvointiin tai kumppanuussuhteiden voitelemiseen.

Sponsorin valinnassa täytyy miettiä, mihin sponsorointia hakee ja mitä pystyy tarjoamaan vastapalkkioksi. Hakuammunta voi tuottaa tulosta, jos sitä tekee paljon, mutta harkitulla työskentelyllä on yleensä paremmat lopputulokset. Pohdimme tiimin kanssa, millaisia yrityksiä meidän kannattaisi lähestyä sponsoroinnin toiveessa. Millaiset yritykset haluaisit nostattaa näkyvyyttään tulevaisuuden osaajien, koreakouluopiskelijoiden keskuudessa? Tämä oli vaikea kysymys vastata ja olisi tarvinnut lisäaikaa. Tapahtuman suunnittelu täytyy aloittaa ajoissa ja samoin myös sponsoroiden haku. Ajan ollessa kortilla luotimme edellä mainittuun hakuammuntaan ja tulokset olivat sen mukaiset. Saimme tapahtumaamme tavarasponsoreita, emmekä saaneet katettua sponsorien voimin kulujamme. Tämä ei loppupeleissä haitannut, sillä saimme lippuja myytyä tarvittavan määrän. Tästä opimme kuitenkin ja osaamme strategioida toimintamme ensikerralla paremmin.

bottom of page