top of page

luova ideointi

Luovuuden idea: luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa,

Malmelin Nando & Poutanen Petro, 2017

 

Ihmiset usein puhisevat, etteivät ole luovia. Mutta mitä se luovuus oikeasti on? Luova ihminen ei ole pelkästään taiteellisesti lahjakas yksilö. Luovuus voi tarkoittaa rikasta mieltä, kykyä keksiä ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin tai muuten vaikeisiin pulmatilanteisiin. Luovuus voi tarkoittaa kykyä ideoida uusia keksintöjä tai löytää uusia tapoja arjen helpottamiseen. Näin ollen jokainen ihminen, joka pystyy ajattelemaan, on luova.

Epävarmuus omasta luovuudesta on ensimmäinen kivi käännettäväksi. Jokaisella on oma vahvuus, salainen ase, mistä itse ei välttämättä ole vielä tietoinen. Laajentaakseen ymmärrystä omista kyvyistään, on hyvä kysyä toisilta mielipidettä omista supervahvuuksista. Tämä voi tuntua kehujen kalasteluta, mutta rautalangasta vääntäminen on tarvittavaa useimmissa tilanteissa. Kun ymmärtää omat vahvuutensa, niitä pystyy hyödyntämään omassa elämässä kuin myös työmaailmassa.

Omassa tekemisessäni luovuus nousee erittäin herkästi esille. Taidekoulutaustani luonnollisesti on yksi syy tähän, mutta myös luontainen houkutukseni visuaalisten asioiden tuottamiseen kuin myös kirjoittamiseen. Näiden kahden supervoimani ympärille haluaisin rakentaa myös kyvyn pakottaa itseni oman ajatuskuplani ulkopuolelle. Omaan usein vahvat visiot ja mielipiteet asioista, jotka ovat usein mielessäni ehdottomia. Olen saanut viime aikoina ymmärtää, että luova tekeminen ei ole koskaan valmista. Se on jatkuvaa prosessia ja kehittymistä. Itsensä ja toisten haastamista. Vaikka päässäni olisi kuinka valmis visio, voi sitä aina muunnella ja parantaa.

Joustaminen. Tilaa antaminen. Oppiminen. Nämä ovat olleet tärkeitä asioita opetellessani tiimityöskentelyä ja kollektiivista ideointia. Joustamalla omissa mielikuvissaan antaa toisille tilaa ideoida. Näin tulokset ovat paljon parempia ja rikkaampia.

Luovuus on itsensä haastamista. Olemalla luova on rohkea. Monet pidättäytyvät tutussa ja turvallisessa ympäristössä, mutta luovat ihmiset ovat uteliaita ja uskaltavat heittäytyä uusille ideoille sekä tavoille toimia. Usein puhutaan laatikon ulkopuolella ajattelusta, mutta mikä se laatikko on? Se on jo opittua, valmista informaatiota. Muiden mielipiteitä. Aikaisemmin koettua. Ympyrää ei kannata keksiä uudelleen, mutta itsensä kannustaminen omien luovuusrajojen ulkopuolelle voi johtaa huikeisiin ja innovaatioisiin lopputuloksiin.

bottom of page